Vážení kolegové a přátelé,

dovolujeme si Vás pozvat na online přednášku z cyklu StředověC JinaX s názvem Existují hranice kultur? Katedrála v Monreale a umění 12. století na Sicílii, kterou povede Klára Doležalová.

Přednáška proběhne 20. května 2020 v 19 hodin jako živý přenos na Youtube kanálu Centra raně středověkých studií. Odkaz na vysílání naleznete zde. Pro zájemce, kteří se nemohou zůčastnit živého přenosu, bude po ukončení přednášky na Youtube profilu Centra umístněn video záznam celé přednášky (zde).

Anotace:

Existují hranice kultur? Kde takové hranice leží a lze je vůbec jasně definovat? V pořadí čtvrtá přednáška online cyklu StředověC JinaX bude tentokrát věnována umění Sicilského království v období vlády normanských králů. Na příkladu katedrály v Monreale bude představena pestrá mozaika námětů, konceptů a uměleckých technik, která v sobě snoubí prvky byzantské, islámské a normanské kultury. Společně se tak zamyslíme nad Sicílií jako nad kulturní křižovatkou, která geograficky i kulturně stojí nejen mezi Východem a Západem.

Top